İLKER AYCI'YA AÇIK MEKTUP

İLKER AYCI YA AÇIK MEKTUP
Sayın İlker Aycı,
Hatırlarsanız Geçtiğimiz Genel Kurul Toplantısında hissedarlardan Sayın Sefa İnan, Şirkette 2006 dan beri yapılan Yönetici Mali Mesuliyet Sigortasını gündeme getirmişti. Kanaatime göre, Sefa bey, toplantıda özellikle teknisyenlerin hakkı olan 5.000 TL prime odaklandığı için sorduğu birçok sorudan biri olan bu soruya tatmin edici bir cevap alamamış olmakla birlikte, konu üzerinde fazla ısrarcı olmamıştı. Bunun üzerine ben söz alarak, şirketin bir sürü batak parası olmasına rağmen bu sigortaya neden rücu etmiyorsunuz? Madem rücu etmeyecektiniz, neden 10 yıldır sigorta ödüyorsunuz? Şirket zararlarını bu yönüyle incelediniz mi? diye sormuştum.
Coşkun Bey bu soruma verdiği cevapta, lafı eveleyip geveleyip; ”Bu sigorta sayesinde, karar verirken yönetici olarak, kendimizi daha rahat hissediyoruz bu yüzden sigorta yaptık.’‘şeklinde lakayd bir cevap vermişti.
Oturumun sonunda siz beni Müfettişlik yapmakla itham etmiştiniz ve ben makamınıza olan saygımdan dolayı konuyu daha fazla uzatmamıştım. Şimdi sizi bilgilendirmek ve uyarmak benim görevim olduğu için size bu mesajı yazıyorum.
Genel Müdür Mali Yardımcınız Coşkun Kılıç, 2006 da THY ye gelir gelmez yaptığı ilk işlerden biri milyonlarca dolarlık zarar tespiti yapılan Finansman Teftiş Raporunu örtbas etmek, diğeri de bu mali mesuliyet sigortasının yapılmasını sağlamak olmuştur.
Nitekim bu sigortayı yaptırdıktan sonra, kendisini çoook! rahat hissederek, görevini adeta ihmal etmiş; Yurtdışı ofislerdeki batak paraları takip etmemiştir.Özellikle,Fetöcü örgütlenmenin yaygın olduğu Afrika ofisleri (Örnek:Kenya Nairobi ofisinde Fetöcü acentaya kaptırılan 600.000 USD. Parayı batıran müdür Mevlüt Kayar, önce Şikago Müdürü, sonra da Satış Başkan Yardımcısı yapıldı. 17-25 olayından sonre Fetö temizliğinde, şirketten atıldı, Keza Sudan’daki SUDETÜRK acentası da aynı şekilde.) başta olmak üzere, satış ofislerinin gelir ve giderlerinin takip ve kontrolünü zaafiyete uğratmıştır.
Kendisi meslekten müfettiş olduğu için mevcut Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin dejenere edilmesi görevi de bu arkadaşa verilmiş olup, bu görevini de başarıyla yerine getirmiştir. Daha sonra Teftiş Kuruluna Başkan olarak atanan Orhan İKİZ döneminde de THY Teftiş Kurulu adeta iptal edilmiştir.
Beni yazdığım ve soruşturma talep ettiğim Amsterdam Raporu nedeniyle Teftiş Kurulundan uzaklaştıran ORHAN İKİZ, görev yaptığı süre zarfında yolsuzlukları soruşturan değil, örtbas eden bir kurul oluşturmuştur. Tecrübeli müfettişleri işten atarak ya da başka ünitelere uzman olarak atayarak, kendisi gibi Müfettişlik eğitim ve formasyonuna sahip olmayan bir sürü torpilliyi sınavsız müfettiş yapmıştır.Turist rehberini bile!
THY Yönetimine buradan sesleniyorum. Bu Coşkun KILIÇ , Orhan İKİZ ve benzerlerini, işten atmak için elinizde onlarca sebep var. Lütfen bunlara hiç bir ödeme yapılmasın. Önce, şirkete verdikleri zararlar tespit edilsin, hesaplansın ve alacaklarından mahsup edilsin. Benzer durumda olanlara, yani haklarında ağır şüphe ve somut kanıt olanlara da aynı yöntem uygulansın.
2003 yılında şirkete yıllarını vermiş emektar personel hem işten kovulmuş ve hem de sudan sebeplerle, tazminatlarına aylarca el konulmuştu.Yıllarca mahkemelerde süründürüldüler. Şimdi on katı yüzkatı şüphe var, şüphenin de ötesinde tespit edilip bir kenarda bekletilen dosyalar var, ama takip yok, hesap sorma yok.
Ayrıca, bu kişilerle sakın ikale sözleşmesi yapılmasın.Çünkü sonradan ortaya çıkacak zararları rücu etme imkanı ortadan kalkacaktır.
Saygılarımla..
Bilal YILDIZ

Exit mobile version