featured

THY uçaklarında Akbil sistemi..

Değerli okurlarım, 28/01/2005 günü benim gibi, zorunlu emeklilik sisteminden faydalanan bir arkadaşımla Kadıköy den,Bakırköy istikametinde deniz otobüsü ile yolculuk yaparken arkadaşımın Akbil le %50 ye varan indirimle seyahat ettiğini gördüm..
Ve, THY yın sayın Genel Müdürünün ,en son ki basın bültenindeki Dinamik gelir yönetimi ile farklı ücretlerle halkımıza seyahat etme olanağını sunduğunu ve bu şekilde halkımızın daha ucuza uçtuğunu iddia eden yazısı aklıma geldi. Ve aynı zamanda da gazetede İDO,İETT ve ULAŞIM A.Ş nin ortak Akbil uygulaması içerisine gireceğini okudum. Mavi Akbil sahibi yolcular 85 tl karşılığında bir ay sınırsız yolculuk yapacaklarmış. Ve muzip bir günümde olduğumdan aklımdan geçenleri sizle paylaşmak istedim.
Evet. yıllardır burnundan kıl aldırmayan,kendisini özel havayolu şirketleriyle muhatap bile kabul etmeyen bir Milli Havayolu şirketimizin Genel Müdürünün beyanatı idi bunlar..bir an düşündüm de,bu rakamlarla kar ettim diyen bir şirket senelerdir üçlü haneli rakamlarla neden zarar açıklardı yada zarar edipte karlıyım diye açıklanabilinirmiydi.
Veya Etik olup, olmayacağını düşünmeden kar edebilmeyi personel giderlerini azaltarak mı çıkartmaya çalışıyorlardı bilemiyorum. Yada, başka bir görüşle Özelleştirmeye aday olan THY de birilerinin ağzını sulandıracak politikalar üreterek, malı daha yüksek fiyata satma politikalarımı uygula maktalardı bilemiyorum.
Ama gerçek olan bir şey varsa oda, özel havayolu şirketlerimizin Halkımıza büyük bir fayda sağlayarak senelerdir Tekel pozisyonunda istediği rakamları uygulayan THY nin fiyat politikasını halkımızın yararına değiştirilmesine olanak sağlamaları olmuştur.
Tabi ki,bundan sonra bu rekabet ortamında yapılabilecekler bir an aklıma geldi. THY nin yeni yönetimi Belediye Kökenliydi ve Akbil uygulaması ilk onların zamanında kullanılmıştı..şimdi , İstanbul Belediye başkanı Sayın TOPBAŞ derse ,Sayın Kotil gelin Akbil kullanımını THY nin uçaklarında da uygulayalım. Buna kim karşı çıkacak diye düşündüm bir an..
Habom gibi hayali projelere imza atmış bir yönetimin, Akbil uygulamasına ters bakması düşünülemezdi bile.. Hayali projelerle senelerdir Ülkemizin ve Havacılık sektörünün Gündemini oluşturan bu yönetim için bu uygulamaya geçmek bence Habom dan daha ciddi olacaktır.
İkinci bir şirket kurarak daha ucuza bilet satmayı düşünen bu yönetim bu şekilde Özel Havayolu şirketlerinin yolcu potansiyelini kendine çekmeye çalışacaktı.
Kurmayı düşündükleri bu yeni Havayolunda, Akbil uygulamasının kabul görmesi ve Dinamik Gelir Yönetimi yerine Akbil li Gelir yönetimi ismi altında yeni bir uygulamaya geçmesi bu mantık .çerçevesinde mümkün görünmekte..
69 YTL ye Bilet satarak kar ettim(!) diyen bir şirketin Mavi Akbil sistemi ile baştan peşin olarak alınan ücretlerle ve farklı kontur uygulayarak doldur boşalt mantığı çerçevesinde sivil havacılığımızda daha da ucuza yolculuk yaptırmaya çalışacağını düşünüyorum.
Bu sistemle, hem Sayın Topbaş ın Gönlü olur hem de Sayın Başbakanın diye düşünüyorum. Ulaşım sektörü dendiğinde Metro,Karayolu,Demir yolu,Deniz yolu ve Sivil Havacılığı bir tutabilen Metro dan Havacılığa,Deniz yollarından,Karayollarına atamalar yapılan, Tecrübe ve Deneyim faktörlerine dikkat edilmeyen bir siyasi yelpaze içerisinde, Yöneticilerini genelde Belediye veya Ulaşım.AŞ kadrolarından seçen THY den bu tür bir uygulama beklemek fazla hayalci olmayacaktır sanırım..
Hatta ,Dünya havayollarını taklit ederek Dinamik Gelir Yönetimi uygulayan bir şirketin, Akbil uygulamasını ,diğer Dünya Havayolu şirketlerine de kabul ettirtmesi ve tüm Dünyanın bizleri taklit ederek bu uygulama içerisinde yer almak istemeleri AKBİL imisin Uluslar arası platformda itibarını artırmaz mı
Sonuç olarak, Halkımızın her şeye hazırlıklı olmaları ve AKBİL lerinin kon türlerini dolu tutmaları ve atılımlarıyla ünlü THY yönetimine güvenmeleri rica olunur..

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir