featured

"THK ÇIPLAK"…TUZ KOKMUŞ VE KAZA GELİYORUM DEMİŞ!

Aslına bakacak olursanız, geçmiş yazılarımdan link vermek ve okuru tekrar o yazıya döndürmek gereksiz olmasına rağmen bazen gerekiyor. 18.06.2012 tarihinde yazdığım “Hayal Tüccarları” (Okumak için tıklayın) başlıklı köşe yazımın linkini vermemin sebebi, THK’nın eğitim uçağının düştüğü yerde pilot eğitimi gören bir adayın zehir zemberek yorumlarının bulunduğu sayfanın adresini sizlere sunabilmek içindir.
Çünkü Hayal tüccarları başlıklı yazıma gelen 82 yorum içerisinde “Selçuk uçuş okulu” isimli yorumlar görülmemiş veya okunmamış olabilir. 06.10.2012 Cumartesi günü düşen THK’nın eğitim uçağının aynı okula ait bir eğitim uçuşunda oluşu ve bu yorumları Haziran ayında atan bu öğrenci pilotun aynı okulda öğrenim görmesi, bu kazanın oluşumunun sıradan değil alt yapısal birçok etkenin bir araya gelerek olduğunu gösteriyor.
Değerli okurlarım;
Köşe yazılarına ve haberlere yönelik atılan yorumlar çok önemli. Bilhassa fikir özgürlüğü adına korku imparatorluğuna dönüşen günümüz Türkiye’sinde, kimsenin konuşmadığı, konuşmaktan çekindiği, hele, hele kendi ismini, yorumunun altına yazmaktan imtina ettiği bir ortamda bu tür isimsiz ve içerikli yorumların çok önemli olduğunu ve bunların birçoğunun ihbar telakki edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Aslına bakacak olursanız, Otorite konumunda olan SHGM ve DHMİ’nin genel müdürlerinin, medya ile ilgili haber akışını ve kendilerini ilgilendiren yazıları ve haberleri genel müdürüne anında print edip sunan görevlileri var. Bu görevi yapan arkadaşlar, medyada görev yaptıkları genel müdürlüklerini ilgilendirecek olan tüm haberleri okuyarak genel müdürlerine sunmakla görevlidirler. Bu görevi yapan asistan veya görevliler bu tür yazılara gelen yorumları da dikkatle okumalı ve kayda değer gördüklerini genel müdürlerinin dikkatine mutlaka sunmalıdırlar.
SHGM Genel müdürü Bilal Ekşi’nin köşe yazılarını ve yorumları dikkatlice okuduğunu çok iyi biliyorum. Birçok şirkete karşın sert önlemler alabilen Bilal Bey, karsısında THK gibi siyasetle iç içe girmiş bir kurum olduğunda o kurumun yöneticilerine yönelik karar vermekte zorlanabilir. Ancak, bu sefer gerçekten durum çok farklılaştı. Çünkü İşin içine ölümlü kazalar girmeye başladığından o kurumun uçuş emniyeti ve güvenirliliği risk altında. Bu konu direk olarak SHGM yi bağlayacağından, THK ile ilgili ne tür yaptırımlar uygulanacak birlikte izleyeceğiz.
Aşağıda sunacağım yorumlar, THK’nın Selçuk pilot okuluna yöneliktir. Bu yorumları dikkatlice okuduğunuzda, bu okulun birçok alt yapısal sorunlar içinde boğuştuğunu görebilirsiniz. 6.10.2012 Cumartesi günü yaşanan THK’nın bir eğitim uçağının düşmesi bu yorumlara tuz biber olmuştur. THK’nın çoktandır S.O.S verdiğini ilgili karnesinden anlamak mümkün.
Bu konuyu bir Anekdot’la özetleyelim;
Napolyon komutanına sormuş; “Savaşı neden kaybettik?”
Komutan cevaplamış; Aseletmaap 3 tane sebebi var!
Napolyon kükremiş; Saymaya başla!
Komutan saymaya başlamış; Birincisi barutumuz bitmişti!
Napolyon konuşmayı bitirmiş;
Yeter,öteki sebepleri saymana gerek yok.
Bu THK konusu da işte böyle bir durum arz ediyor.
SHGM bu ihbar telakki edilebilecek seviyedeki yorumları okuyup, bu yorumlardaki gerçek yüzdelerini değerlendirmeli ve ilgili okulu suç yüzdesi çoksa kapatabilmelidir. SHGM’nin bu tür bir yaptırımının, diğer okullarında kendine çeki düzen vermesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
Aslına bakacak olursanız; Bu kaza ile ilgili bir dolu senaryo veya komplo teorisi kurmak mümkün olabilir. Bu konuda mutlaka bir kaza-kırım ekibi inceleme yapacak ve kendine göre bir yorumda bulunacaktır. Gönül isterdi ki, ülkemizdeki kaza kırım komisyonları tam bağımsız ve konularında uzman kişilerce kurulmuş olsun. Maalesef bu konuyu defalarca yazmamıza ve yurt dışı bir dolu örnekleme yapmamıza rağmen başarılı olamadık. Bu nedenle bu kaza ile ilgili verilecek raporun, kamuoyun da ve vicdanlarda doyurucu olabilme ihtimali çok zayıf.
Öncelikle THK’nın eğitim uçağının düşmesi sonucunda hayatını kaybeden pilot Ahmet Can Damarsardı arkadaşımıza Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı, öğrenci pilot adayımız Volkan Umudum a ise geçmiş olsun dileğimi sunarak, ilgili yorumları aynen yayınlıyorum.
Kişisel görüşüm; Tuz kokmuş ve kaza göstere, göstere gelmiş gibi görünmekte…
**************************************************************
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 16:35:40
1- Yer dersleri günlük 6 saat olması gerekirken günlük en fazla 3 saatle geçiştiriliyor. Sabah 10 gibi başlanıp 11.30 da yemeğe çıkılıyor, öğlen ikiye doğru başlanıp 15.30 gibi bitiriliyor. Hocalar deseniz son derece yetersiz. 2- uçuş okulu müdürümüzün dünyadan haberi yok. Aksama kadar odasında tv seyrediyor. Kendisine yöneltilen idari konulu soruları yanıtlayamıyor. 3- siz kayıt olurken 18 ay taahhütleri var ancak 22 aydan önce mezun edemiyorlar. Bizim yirminci ayımız ve daha onumuz karanlık 4- normalde kontrollerde bir kere kalırsınız extra uçarsınız telafi icin. Sonra tekrar kontrole girersiniz. Yine kalırsanız ya ikinci extranizi uçar ya da karar kontrole gidersiniz. Durumunuza göre ilişiğiniz kesilir. 26 extra uçup da karar kontrole kalmamış uçuculukla alakası olmayan arkadaşımız mezun olmak üzere. Kendisi meydan 5 nm güneyinde kaybolmayı basarmış bir arkadaşımızdır. 5- uçuş planlamaları son derece berbat. 15 kişiye uçuş yazacaklar 3 tane düzeltme maili geliyor
2-Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 16:48:38
6- hocalar arasında asker sivil çekişmesi var. Ayrıca iki taraf da uçuculuk acısından son derece yetersiz. Alet uçuşunu bilen sadece 2 hocamız var. 7-ankaradan Elif hoca geldiğinde okulumuz resmen şahlandı. Onu da hemen Ankara’ya geri çağırdılar. Elif hoca müjgân hoca Cavit hoca İngilok hoca gibi isimler sayesinde okul ayakta 8-ucus okulları arasında resmen ayrımcılık var. İstanbul ve Ankara okulları son model uçaklarla uçarken İzmir 30 yaşında, arızasız uçuştan dönmeyen uçaklarda kelle koltukta uçuyor 9- gece yalnız uçuşlarımızı gündüz vakti uçurulduk. 3 meydan turu yapacakken onu bile 2 de kestiler. Gece uçuşuna güneş gözlüğüyle ciftik isteyenlere videosu ve fotoları var 10- kurum hatası nedeniyle simülatörler süresiz kapatıldı. Bu yüzden mezun olamıyoruz ve ise alım dönemini kaçırdık 11-ucaklarin eskiliği yüzünden meydanin 500 metre doğusunda Can hocamızı ve Necmi hocamızı kaybettik. Nur içinde yatsınlar 12-Alet uçuşuna çıkacak arkadaşlar chart okumayı bilmeden geliyorlar
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 16:57:05
12 den devam. İsin ilginci uçuş hocalarımızdan bu chartlari tüm noktasına kadar okuyabilecek hoca sayısı sadece 2 13- 6 kişinin 5 er sortilik gece uçuşu tam iki ay surdu. Bilmeyenler icin söyleyeyim normal bir planlamayla 10 günde biterdi. Hele 5 uçağı da hangarda yatıracaklarına uçuşa verselerdi 3 günde biterdi. 14- çift motor eğitimimiz sırasında c-402 uçağı eğitimin ortasında başkalarına kiralandı, oysaki onun parasını biz aylar önce ödemiştik. 2 gün diye gitti 2 haftadır onu bekliyoruz. 4 günlük yer eğitimi zaten iki haftada bitti. E zaten uçağın gelmesini bekledik bir hafta. Gitti mi bir ay daha kafadan. E iki ay gece uçuşundan etti 3. Bir ay manyeto bir ay da bakim yetkisi etti mi sana 5. Gecen yaz ayda bir saat uçmusluğumuz var etti mi sana 6. Hava muhalefetini saymıyorum. Benim bu altı aylık kaybımı kim karşılayacak 15- yargı yoluna gideceğimizi söylediğimizde” giderseniz gidin daha ilk duruşmadan önce mezun ederiz elinize birey geçmez” diyecek kadar rahatlar
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 17:07:57
16- hocalarımız genelde bağırıp çağırmıyor ama duyduğum kadarıyla Ankara ve İstanbul’da hakarete ve küfre kadar varan azarlamalar olmakta. Hatta bu yüzden Şendil pasa zamanında baya olaylar çıkmıştı 17-izmirden hareket eden öğrenci servisinde öğrenciden başka herkes var. Resmen personel servisi oldu. Bu yüzden öğrencilerin ciddi bir çoğunluğu bu servisten faydalanamamakta 18- yazmıştım yine yazacağım. Yer dersleri kâbus. Hoca açıp kitaptan okuyor. Anlamayıp sorduğunuzda ayni yeri yine okuyor. E benim oraya gitmeme ne gerek var o zaman ben evde de okurum kitabi. Ama Feza Hoca hariç. Aklından b 737 uçağının bütün sistemlerini bile çizebilen değerli bir hocamız 19- her sabah alkol muayenesine giriyoruz. Çok güzel girelim ama hocalar da girsin. Aksam içmedilerse giriyorlar içtilerse girmiyorlar 20- gizli issiz o kadar çok ki… Selçuk’ta ne is yaptığı belli olmayan en az 10 kişi sayarım ki bunların içinde hocalar da var. Madem hocasın uç be adam aksama kadar oturmaya mı geliyorsun
 
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 17:18:17
21- hocalar arasında standart farkı var. Her biri bir konuyu başka şekilde öğretiyor, daha sonraki hoca değişimlerinde bazı konular sıfırdan başlıyor. Her hocanın uyguladığı alet yaklaşması bile farklı.. Chart yok mu nasıl farkli olabilir diyeceksiniz ama oluyor iste burası Selçuk 22- herhangi bir kıyafet disiplini yok, kimi apoletli gömlek kumaş pantolon jilet gibi gelmişken kimi de yanında şortla sac sakal karışmış bir vaziyette uçuşa gelebiliyor 23- yalnız seyrüsefer noktaları hep ayni. 10 kez üst üste Selçuk Denizli uçtuğumu bilirim. Bilenler bilir dümdüz yoldur. Kişiye hiç birşey katmaz. Boşa gitmiş sortilerdir. Âmâ İstanbul ekibinin doğu hariç inmediği havaalanı kalmamıştır bu seyrüseferlerde 24- uçuş brifingi yapılmadan Dalaman havaalanına 5 uçak gidilmiş ortalık karıştırılarak hem havada bizim hem de yerde insanların hayati tehlikeye atılmıştır. Simdi de uçak bakim hangarında göstermelik brifing ve de brifing imza dosyaları vardır. Brifingleri sadece Ali TÜRKİŞ hakkıyla yapar
 
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 17:27:36
25- teknisyen abilerimiz canla basla çalışmasa o uçaklar yerinden kımıldamaz. Onların hakki ödenmez 26- dosyanızdan sürekli bir şeyler kaybolur 27- yer dersleri kısmında öğrencilerin internete girmesi engellenmiştir. Sonuçta testler internet üzerinden çözülebilmektedir. Nedeni ise öğretmenlerin oyun ve film indirirken internet hızlarının düşmesidir. 28- yer dersleri icin ayrılan derslikler son derece yetersizdir. 29- kurum, mezunlarının arkasında durmamaktadır. Mezun eder isi biter, referans olsalar bile kimse onların referansını dikkate almaz. Ama diğer uçuş okullarının mezun olduktan sonra havayolu şirketleriyle görüşme ayarladıklarını duydum. Sadece duydum emin değilim bundan 30- öğrenciliğiniz sırasında hocalarınızla aranızı çok çok iyi tutarsanız en kotu ihtimalle kurumda 1700 lira maaşla ise girebilirsiniz. Kontrolde bile uçağı zar zor indiren bir bayan arkadaş Ankara’da uçuş hocası olmak üzeredir 31- uçuş kısminin müdürü muzaffer hoca da hiçbir ise karışmaz dert anlatmaya kalkmayı
Selçuk uçuş okulu 22 Haziran 2012, Cuma 17:36:18
32- c 402 den bahsederken unutmuşum. Bu uçağı bizden almışlardı ya hani. Aynısından Ankara’da bir tane daha var ha onu da şöyleyim. Misil misil uyuyor orda 33-ucus logu doldurmadan seyrüsefere çıkan arkadaşlarımız vardır. Arada kontrol edilir arada edilmez. Yakalanırsa üst devrelerden daha önce ayni rotayı uçmuş olan birinin logu dosyasından alınır onla uçuşa gidilir. Uçuş kesilmez 34- bir hoca bu havada uçulmaz der uçmaz. O sırada başka bir hoca çoktan pist başındadır. Kule uçuşu keser ama bazı hocalara kesemez onlar her havada uçar ve paralarını alır. Sonuçta o öğrenci diğerlerinden hızlı ilerler ama kelle koltukta uçarlar. Hocam bir şey olursa ne olacak sorusuna her yer tarla bir yere ineriz cevabi gelmektedir. 35- bu durumu aileme anlatamıyorum çünkü o okula göndermezler beni. Sonuçta siz de evladınız seviyorsanız ve pilot olsun istiyorsanız yurtdışı ya da başka uçuş okullarını şiddetle tavsiye ederim.
Selçuk uçuş okulu 06 Ekim 2012, Cumartesi 19:00:48 ( Kaza sonrası aynı kişinin yorumu)
18 Hazirandaki yazıya yorum yapan kişiyim. Bu kaza ve Necmi hocamızın kazası haberiniz olan kazalar. Daha gecen hafta TC-CBC motoru durduğu icin mecburi iniş yaptı. CBH iki hafta üst üste motoru durdu Selçuk’tan meydana zor yetişti. CL215 gecen ay kirim yasadı. Bir uçağın inişte burun tekeri fırladı. Bir arkadaşımız frenlerinden ötürü pist dışına fırladı. Sivil havacılık THK yi bastan sona denetlemelidir. Gerekirse faaliyetlerini durdurmalıdır yoksa daha çok canlar yanacak ve bu kaza da unutulup gidecek. Ayrıca bu kaza icin demiyorum ama T67 öğrencisinin C 172 sol koltuğunda ne isi var onu da bir araştırsınlar delil isteyenlere fotoğraflar bende

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir