featured

TALPA'NIN ONUR(!) MÜCADELESİ…

Geçtiğimiz hafta pilotlar için hareketli geçti. Aslında hareketlendirildi demek daha doğru…TAV Holdinge bağlı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde bulunan Free-Shop’lardaki kasalara asılan bir el ilanı, aylardır gündeme gelmek için fırsat kollayan(!) TALPA yönetimini harekete geçirdi. Anlaşılan TAV ATÜ şirketinde çalışan 657 sayılı Devlet Memuru zihniyetli bir görevli, pilot ve kabin memurlarına gümrüksüz alabilecekleri içki, sigara, parfüm vb tüketim malzemeleri için “hakları” olan miktarları hatırlatmak için bir duyuru hazırlama görevi verildiğinde doğrudan ilgili mevzuatı açmış ve duyuruyu bu mevzuata göre hazırlamak istemişti.
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Başvurduğu mevzuat, Gümrük Müsteşarlığının yayınladığı 2006 tarihli Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği idi. Yönetmeliğin 9. maddesinin b fıkrasında
“Yolcu çıkışı yapılan sınır kapılarında açılan mağazalar, Türkiye’den çıkış yapan yolculara, transit yolculara, Türkiye’den çıkış yapan nakil vasıtaları sürücü ve hizmetlilerine;”
d fıkrasının 4. bendinde;
“Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri girişte 1 karton sigara, en fazla 100 cl’lik 1 adet alkollü içki ve en fazla 120 ml’lik 1 adet parfümü yolcu girişi yapılan sınır kapılarında açılan mağazalardan satın alabilirler. Ancak, kara nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün kalmadan dönmeleri hâlinde girişte bu haktan yararlanamazlar.”
ifadeleri yer alıyordu. Burada sürücü ile kastedilen kara, hava ve deniz taşıtlarını kullanan görevlilerdi. Nitekim yukarıdaki fıkrada kara nakil vasıtası denilerek bir alt ayrıma daha gidilmesi, başlangıçta kullanılan nakil vasıtası sürücüsü ibaresinin her üç ulaşım yöntemini de kapsadığını gösteriyordu.
AYNI YÖNETMELİKTE PİLOT DA VAR…
Peki bu yönetmelik çok mu eski idi de, hava aracını kullananlara pilot ve kabin memuru ifadelerine yer verilmemişti. Yönetmelik incelendiğinde, 2000 yılında çıkarılan yönetmeliğin yerine yürürlüğe konulduğu anlaşılıyordu. Üstelik garip olan, aynı yönetmeliğin 31. maddesinde pilot ve kabin amiri tanımlarının yer alması idi.
Yönetmeliğin 31/c maddesi aynen şöyle düzenlenmiş:
Uçaklara Eşya Teslimi: Yabancı ülkelere sefer yapan uçaklarda satışa sunulacak eşya; mağazalardan eşyanın cinsini ve miktarını gösteren talep formuna istinaden yetkili bir personel (uçak pilotu ya da kabin amiri) tarafından gümrük memuru refakati ve nezaretinde teslim alınır ve aşağıdaki şekilde işlem yapılır.”
Demek ki, istenilse nakil vasıtası sürcüsü yerine rahatlıkla pilot, hizmetli yerine de kabin memuru denilebilirdi. Anlaşılan, üstünkörü hazırlanmış bir yönetmelik.
Bunun üstüne ATÜ’de çalışan görevlinin mevzuatı aynen yayınlama işgüzarlığı eklenince  alın size nurtopu gibi bir sanal kriz maddesi…
SÜRÜCÜSÜN DEDİLER KIZ VERMEDİLER
Eeee TALPA da boş duracak değil ya, mesleğin itibarını, haysiyetini korumak(!) adına bodoslama topa girdiler. Vay sen nasıl bize sürücü dersin diye ortalığı ayağa kaldırdılar. Hesap başka tabii…5 aydır köy düğünü tadında bir Pilotlar Gecesi yapmaktan, otoparka insafla, vicdanla, enflasyonla bağdaşmayan fahiş zam yapmaktan öte icraatı olmayan Yeni TALPA yönetimi fırsatı kaçırmadı. ATÜ’nün özür dilemesi, ilanları kaldırması TALPA’yı kesmedi. Değerli pilotlarımız, whatsapp’tan, kapalı devre mail gruplarından verdiler gazı…5 aydır birşey yapamadık bari bir icraatımız olsun diyen Yeni TALPA yönetimi de yangına körükle gitti. Neredeyse iş bırakma eylemi yapacaklar!
AZ Bİ DURUN BEYLER!
Değerli pilotlar, sevgili arkadaşlar az bi durun, sakinleşin… Asıl sorunlara odaklanın…
Bir çağrı da Yeni TALPA yönetimine… THY’de Toplu İş Sözleşmesi imzalandı, size fikrinizi bile sormadılar… Neredeydiniz? Üstelik TİS 3 senelik imzalandı ve haklarınız budandı…
SHGM, EASA kriterlerini 2019’a öteledi? Niye sesiniz çıkmadı?
Uzun uçuşlarda istirahat sürelerinin uçuş süresinden sayılmaması üstelik bu hesaplama yapılırken geçmiş uçuşların da tırpanlanması hukuksuzluğu ortada iken bu açık haksızlığa niye karşı durmadınız?
Büyük çoğunluğu üyeniz olan pilotlara 1 Nisan-31 Ağustos arası transfer yasağı geldi… Niye sesiniz çıkmadı? Sivil Toplum Kuruluşu olarak niye bu Anayasa’ya aykırı genelgenin iptali için dava açmadınız? “Şunun şurasında 2,5 ay kaldı, ses etmeyelim, SHGM ile papaz olmayalım, seneye Allah Kerim ” mi diye düşünüyorsunuz?
Hava İş Yasasını hiç söylemeyeyim, o sizin boyunuzu aşar. Yanlış anlamayın, bugüne kadarki icraatlarınıza bakarak söylüyorum.
Şimdi çıkmış, sıradan basit bir konuyu köpürterek prim yapmaya çalışıyorsunuz… Yemezler… Buradan ekmek çıkmaz. Mahkemeye gitseniz, ATÜyöneticileri “efendim biz Yönetmelikteki tanımı kullandık.” derlerse ne cevap vereceksiniz?
HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN…
Madem bu yola çıktınız, hadi bakalım Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurun, yönetmeliğin değiştirilmesini isteyin de görelim…
TALPA’nın köpürtme operasyonu biraz daha sürecek gibi görünüyor. Bu yazının yazıldığı saatlerde airlinehaber sayfalarına düşen haber bunu gösteriyor. Öyle ki, Yönetim Pazar günü acil kodu ile toplanmış. Özür dileyen, ilanları kaldıran ATÜ Genel Müdürü TALPA’ya çağrılmış. Okuyan da zanneder ki, Dışişleri Bakanlığı bilmem ne ülkesinin büyükelçisini çağırıp sigaya çekiyor.. Bu neyin kafasıdır Allah aşkına? Adamı bir de dövün bari…
SENDİKA DELEGELERİ İŞ BAŞINA…
Acil toplantıda alınan diğer bir karar da Sendika başkanı Tatlıbal’ın THY’de çalışan eşinin terfi etmesiymiş… Günaydın beyler, onu 2013 Genel Kurulunda oylamanın yapıldığı salona girmeyip Tatlıbal’ı seçtirirken düşünecektiniz. Neyse şimdi “açıklama bekliyoruz” falan gibi sade suya tirit tepkiler göstermek yerine şu önerimi dikkate alsanız iyi olur…
Sayın TALPA Başkanı ve yönetimindeki bir kaç üye halen Hava İş sendikasının delegesidir. 2017 sonuna kadar da bu hüviyetleri devam ediyor. Ayhan Günal liderliğindeki 90 küsur işletme delegesi, verin dilekçeyi, Sendika Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapın… Sendika Tüzüğü açık… 300 Sendika delegesinin beşte biri bu çağrıyı yapabilir. Yani 60 delege yeterli… Eminim,  böyle bir girişiminizde Tatlıbal’ın 110 delegesi dışında kalan delegeler de size destek verecektir.
Sözün özü, suni gündem yaratmayın, mesleğin yakıcı, can alıcı sorunlarına eğilin…
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Her toplum layık olduğu ile yönetilir bu ayhan ve ekibine oy veren lerin oturup bir düşünmelerini arzu ederim

    Cevapla
  2. 8 sene önce

    Şaka maka 5 ay geçti.TALPA’da dişe dokunur tek bir icraat yok.

    Cevapla
  3. 8 sene önce

    ATÜ müdürü de amma tırsakmış haa..Adam gel diyorlar, koşa koşa gidiyor.Sanki pilotlara küfretmiş..İki tarafa da yazıklar olsun

    Cevapla
  4. TALPA yeni yönetimle birlikte hızla irtifa ve prestij kaybediyor. Kimse TALPA’yı adam yerine koymuyor.Yazık sana verdiğim oya Ayhan Kaptan.

    Cevapla
  5. Çok doğru tespitler…SHGM ve THY’ye diş geçiremeyenler Tekel bayisi ile uğraşıyorlar !

    Cevapla
  6. 8 sene önce

    Yazının diğer kısımlarını bilmem ama Sendikanın olağanüstü genel kurul önerisi son derece akılcı. Hadi bakalım Ayhan Günal, koy elini taşın altına,,,Bu sefer kaçma…

    Cevapla
  7. 8 sene önce

    Talpa’nın verdiği tepkiyi haklı buluyorum.Keşke Tassa ve Uted’de aynı tepkiyi verebilseydi.Ülke ekonomisinin lokomotifi bu değerli insanlar her türlü alkışı hakederken aşağılanmaları kabul edilebilir bir davranış değildir.Olayları bu kadar basitleştirip,yavanlaştırmayın.İnsanlar Onur’ları için mücadele ediyor.Her yapılan tepkinin altından başka manalar çıkarmayın.Adil olun

    Cevapla
  8. 8 sene önce

    SHGM nin aldığı, insan haklarına ve anayasaya tamamen aykırı olan iş değiştirme yasağına kimse ses çıkarmadı. Bu yasak sadece şirketleri koruma altına almaya yönelik ve tamamen bir utanç, bir fiyasko genelgesidir. Talpa bu konuda sessiz kalmamalıydı.
    SHGM nin EASA yı 2019 a ertelemesine sessiz kalmak da Talpa nın bir utancıdır. Yine THY ile sendika arasındaki iğrenç muhabbet ve bu muhabbetin getirdiği berbat TİS konusunda Talpa sessiz kalmamalıydı.
    Bunlar Talpa nın ayıbı.
    Ancak bu konuda da ATÜ ye haddinin bildirilmesi gerekiyordu. Bunu yapması iyi oldu.
    Bu ülkede kimse etikten butikten bahsedemez. Sistem taa merkezden, en başta SHGM den kokuşmuş durumda.

    Cevapla
  9. 8 sene önce

    Yazıyı kimin yazdığı belli değil ama meslek onurumuza aşağılama getiren herkese karşı tavır konması doğal bir reflekstir ve alkışlanır. TALPA üyesi herkes sendikalı değildir, dolayısıyla mesleğin temsil ortamı olan TALPA yı destekliyor devamını daha kuvvetli şekilde bekliyorum

    Cevapla
  10. 8 sene önce

    Yazınız yapıcı olmaktan uzak,yani sizler meslek dayanışma ve etik olaylarında çokmu başarılısınız medya olarak,tabiiki cevabını en iyi sizler biliyorsunuz.
    Bizler TALPA yönetimini destekleriz,aynı zamanda yapıcı girdilerde de bulunuruz,ya sizler… Evet demekki her şey para değilmiş AirlineHaber yorumcuları.
    Ancak aşağıdaki ifadeniz önemli ve uygulanır olarak biz Pilotlar olarak değerlendirilecektir.
    Sayın TALPA Başkanı ve yönetimindeki bir kaç üye halen Hava İş sendikasının delegesidir. 2017 sonuna kadar da bu hüviyetleri devam ediyor. Ayhan Günal liderliğindeki 90 küsur işletme delegesi, verin dilekçeyi, Sendika Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapın… Sendika Tüzüğü açık… 300 Sendika delegesinin beşte biri bu çağrıyı yapabilir. Yani 60 delege yeterli… Eminim, böyle bir girişiminizde Tatlıbal’ın 110 delegesi dışında kalan delegeler de size destek verecektir.

    Cevapla