featured

PİLOT MU OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Nasıl pilot olunur sorusunun cevabını yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Son senelerde ülkemizin coğrafi konum avantajı ile büyüyen sektörümüz de genel havacılık hiçe sayılmış ve ticari havacılık ön plana çıkartılmıştır. Hâlbuki ilerlemiş ülkelerde bu tam tersi olup süreç genel havacılıkla başlar. Örnek olarak vermek gerekirse;  Normal binek aracı kullanmadan, TIR kullanma yarışındayız. Ticari havacılığa önem verdiğimizde tabii ki pilot açığı daha çok ortaya çıkacaktır. Çünkü ülkemize her gelen uçak için gerekli olan pilot sayısı en azından beş veya altıda diyebiliriz.
Bu alt yapısız ve hormonlu büyüme dolayısı ile pilot açığı doğurmuş ve yerli pilot okullarımız bu açığı tam olarak karşılamayınca yabancı pilot alımlarına başlanmıştır. Bilhassa pilot açığı nedeni ile birbirinden pilot almak daha iyi imkânlar sunmayla olduğundan, pilot maaşları yükselmiş ve buda yeni nesil gençlerimizin ilgisini bu mesleğe kaydırmasına yol açmıştır.
Havacılık kültürü hala ülkemizde yerleşmiş değildir. Havacılığımız, istim arkadan gelsin mantığıyla sürdürülüyor. Gelişmiş ülkelerin yaptığı uçakları almak için adeta yarış halindeyiz. A380’leri almayı düşünen şirketlerimizin alt yapılarına baktığınızda DC3 teknolojisi gibi sırıttığını gözlemleyebilirsiniz. Bu konu çok uzun olduğundan gelecek zamanlarda daha detaylı yazdığımda okursunuz.
Bu haftaki konumu, bana sosyal paylaşım sitelerinde ve tabii ki köşe yazarlığı yaptığım yerlerde atılan yorumlarda en çok sorulan ve artık cevap vermekten gına gelmiş biri olarak bu en çok sorulan soru için bir yazı yazarak, sorulara genel bir cevap vermek istedim.
Neydi, bu devamlı sorulan soru.
Bu soru; Sefa Bey ben pilot olmak istiyorum. Sizce en iyi okul hangisi? En ucuz şekilde nasıl pilot eğitimi alabilirim. Tanıdığınız falan var mı? Bıkmadım desem yalan olur.
Hadi bakalım alın cevabınızı…
Hemen Hemen tüm uçuş okullarının Web sayfalarında Pilot olmak için aranan kriterler aşağıdaki gibi yer almakta;
Asgari 18 yaşını doldurmuş olmak
En az lise veya dengi okul mezunu olmak
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden 1. Sınıf “pilot olmaya elverişlidir” raporu almak,
İyi derecede İngilizce bilmek…
Ve yine hemen hemen tüm Pilot olma heveslisi arkadaşlarımızda da aynı sorular.
Hangi okul?
Ancak işin şekli ne yazık ki görünenden ve sorulandan çok farklıdır.
Lise ve dengi okul mezunu olmak istenilen minimum seviyedir. Bunu herkes iyi bilmelidir. Lakin pek çoğumuz bir bilgisayar programını çalıştıracak yeni bir bilgisayar almak istediğimizde bile minimum ihtiyaçlar yerine minimumdan daha iyisini alırken, bu mesleğe geçişte Lise Mezunu olmanın yeterli olduğunu düşünmekteyiz.
Her ne kadar pilot olma gereksinimleri için lise mezunu olmak yeterli ise de havayolları pilot yetiştirmek için lise mezuniyeti şartı getirmemekte aksine üniversite mezuniyetini istemektedir. Lise Mezunlarını kabul eden havayollarının pek çoğunda ise Kaptan olabilme şartı olarak üniversite mezuniyeti aranmaktadır.
Uçmak bir Fizik eylemidir. Bu sebeple uçuş okuluna başlamadan önce ve uçuş hayatınız boyunca pek çok fizik ve matematik sorusu ile karşılaşacağınızı düşündüğümüzde uçuş okuluna başlamadan yeteri seviyede fizik ve matematik bilgisine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.
Naçizane tavsiyem;  Uçuş eğitimine Üniversiteden sonra başlamanız yönünde olacaktır. Bunun bir sebebi yukarıda anlattığım nedenler, diğer sebebi ise Havacılığın nankörlüğünden kaynaklanmaktadır. Sağlık veya bir başka nedenle uçuştan her an kesilebileceğinizi düşünerek hayatınız boyunca hep bir B planına sahip olmanızı tavsiye ederim.
İyi derecede İngilizce konusuna gelecek olursak. Pilotluk sadece kokpit içerisinde Hava Trafik Kontrolörleri ile iletişim kurmaktan ibaret değildir.
Gittiğiniz yabancı bir meydanda karşılaşabileceğiniz her tür sorunda derdinizi açık bir şekilde anlatabilecek, her hangi bir kaza veya kırımı raporlayabilecek, verilecek direktifleri anlayabilecek ve günlük hayatınızı seviyeli bir şekilde idame ettirecek seviyede İngilizce bilgisi havacılığın olmazsa olmazıdır.
Kalıplaşmış telsiz muhaberesi yapabilecek seviyede İngilizce yeterli olamaz. Orta değil, çok iyi derecede İngilizce bilgisi bu meslekte ve gelecekteki mesleki ilerlemenizde çok önemlidir.  Havacılıkta İngilizceniz mükemmel olsun Türkçe bile bilmeseniz problem olmaz. Çünkü havacılığın olmazsa olmaz resmi dili İngilizcedir.  
Eğer havacılığa gönül verdi ve bu yola çıkmayı kafanıza koyduysanız bunu sakın aklınızdan çıkarmayın ve bu konuda kendinizi elinizden geldiğince geliştirmeye özen gösterin.  Bu mesleği sadece bugünkü maddi getirileri için veya maceraperest yapınızdan dolayı istiyorsanız hemen vazgeçin. Çünkü hangi mesleği seçerseniz seçin, sevmeyerek, sadece maddi olanakları güzel diye veya aman iş olsun diye girdik mantığı ile yaparsanız başarılı olma şansınız yoktur.
Ücretler ise arz/talep dengelerine göre değişkendir. Bugün alınan ücretleri, yarın alabilmenin garantisini kimse veremez.
Hangi okul Sorusu…
BU soruya şu okul veya bu okul diye cevap vermek yerine bir açıklama yapmak daha doğru olacaktır. Uçuş okulları size teorik anlatım ve yol göstericilik yaparlar.  Geri kalanı, sizin azminize, çalışmanıza ve yeteneğinize bağlıdır. Nasıl ki, eğitim hayatınız boyunca, sadece derslerde anlatılanlarla sınavlardan geçer not almak mümkün değil se, uçuş öğrenciliğinizde de aynı durum geçerlidir. Başarılı olabilmek için, çok çalışmak azmetmek ve bayağı fedakârlıklarda bulunmak zorundasınız.
Diğer bir husus ise uçuş eğitimlerinde yaşanabilecek sıkıntıları daha okula başlamadan tespit edebilmek gerekliliğidir.
Başlamayı düşündüğünüz okulun hava aracı sayısı, uçuş öğretmeni sayısı, uçuşlarını gerçekleştirdiği havalimanının, yılın kaç ayında uçuşa meteorolojik olarak elverişli olduğu, hava araçlarının bakımlı olup olmayışı sizler için tercih sebebi olmalıdır.
Ayrıca hiçbir havacılık okulu internetten veya broşürlerden araştırılmaz. Gidip yüz yüze görüşmeniz önemlidir. Size olan yaklaşımları, kararınızda etkili olacaktır.
Sizi ticari bir obje olarak mı yoksa gelecekteki meslektaş adayları olarak mı gördükleri önemlidir. Bunu siz hissedebilirsiniz. Çok övülen ve biz bir numarayız denen, bol reklamla öğrenci avına çıkmış olan, iş garantisi veren okullara daha temkinli yaklaşın. Çünkü iş garantisi diye bir şey yoktur.
Çünkü başarısızsanız sizi işten çıkarmanın bir dolu yolu vardır.
Şimdi içinizden diyeceksiniz ki: Tamam Sefa Bey, boş ver bunları okul ismi ver. Türkiye’de tabii ki çok ciddi ve beğendiğim pilot okulları var. Ancak benim hiçbir yazımda bir şirketi, kişileri veya okulu methettiğim görülmemiştir. Bu tür ticari söylemler bana yakışmaz. Siz yukarıda yazdıklarımı iyi okuduğunuzda ve sektöre en çok pilotu hangi okulun verdiğini gözlemlediğinizde bunu zaten bulacaksınızdır.
Size okullarını övenler yerine mesleğin artıları ve eksilerini iyi bir şekilde anlatanları tercih etmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki pilotluk mesleğinin artıları kadar eksileri de vardır. Sizlere bu eksileri en başından anlatmaları ileride yaşayabileceğiniz olumsuzlukları daha yolun başında görmeniz ve belki de vazgeçmenize neden olacaktır.
Unutmayın ki havacılık bir meslek değil sevdadır. Kuralları kanla yazılmıştır. Oyun değildir. Hava atmak için seçilecek meslek hiç değildir. Para ise bugün var olmasına rağmen, yarın belki de yok veya yetersiz olabilir. Çünkü her meslek gibi bunda da Arz/Talep dengeleri esastır. Havacılık ve bilhassa bu meslek sevda mesleğidir.
Ancak bu sevdaları sözde değil özde olanlar kanatlarını açıp semaya uçabilirler.   
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

21 Yorum

  1. 6 sene önce

    Pilot olmak icin lise.mazunu oluyormu

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Pilot yetiştiren sadece özel kurumlar mı var?Devlet üniversitesi yok mu?Bir de gözüm azda olsa bozuk bu etkiler mi?

    Cevapla
  3. 7 sene önce

    Merhabalar bende meb’te resim ogretmebiyim yillardir pilot olmak istedim maddi imkanlarim elvermediginden olamadim su an kredi cekip pilotluk egitimini dusunuyorum fakat bende ingilizce ve matematik, fizik bilgisi yok ayrica hem miyopum hemde alerjik astim hastasiyim sanirim bu sebeplerle cok zor pilot olabilirim degilmi :'(

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Evet, maalesef pek mümkün gözükmüyor.

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Hiçbir şey imkansız değildir. Her şeye en baştan başlayın. Her şeye. Bu süre 5 yılda olabilir 3 yılda 7 yılda. Eğer istiyorsanız yapabilirsiniz.

      Cevapla
  4. 7 sene önce

    ONCELİKLE SELAMIN ALEYKÜM BEN 7 YASİNDAN BERİ PİLOT OLMAK İSTİYORUM VE AİLE OLARAK ZENGİN BİR AİLE DEGİLİZ ORTA DERECEDE HER NEYSE İNGİLİZCE İYİ OLMASİ İCİN BEN ARKADASİM İLE YURT DİSİNA CİKİCAZ 3 SENE KALMAYİ PLANLİYORUZ VE 9 SİNİFİM SAYİSALA GELİNCE BENİM (MATEMATİK 0) (FİZİK 1.DONEM=2 2.DONEM=3 OLUCAK İNSALLAH ) O YUZDEN PİLOT OLMAK İSTİYENLER LİSEDE SAYİSAL BOLUM OKUSUN BENCE VE EN COK SUNU MERAK EDİYORUM PİLOT SİNAVLARI NASİL OLUSUYOR SON OLARAK HANGİ UNİVERSİTE TAVSİYE EDERSİNİZ YORUMA BELİRTİN

    Cevapla
  5. 8 sene önce

    Peki pilotaj için göz sorun mu

    Cevapla
  6. 8 sene önce

    Ewet

    Cevapla
  7. 8 sene önce

    Arkadaşlar,ülkemizdeki uçuş okullarını asla yabana atmayın. Zira ben yurt dışında yetişmiş pilotlarıda tip eğitimi için eğittim,yurt içinde yetişen pilotlarıda. Aralarında lisan dışında pek fark göremedim. Belki fiyat farkı vardır ama onun dışında pek bir fark görmedim..Torpil konusuna gelince,kaptan çocukları herşeyden önce 1-0 önde başlıyor. Nedeni,onun herşeyi sorup cevabını aldığı tecrübeli bir babası var. İşin püf noktalarını anlatan bir babası var. Ama uçuş eğitiminde torpil olayını pek kabul etmiyorum.Zira ben bir arkadaşımın oğluna torpil yapsam bir sonraki kontrol uçuşunda mutlaka takılır. Genelde çocuklar babalarını örnek alır. Babası doktor ya da avukat diye çocuğununda doktor ya da avukat olması ne kadar doğruysa okulda torpil yapılmıştır kanısı yanlıştır. Kaptan çocukları olaylara daha yatkın olması da normal. Hemen hepsinin elinde son derece güzel imkanları var. Mutlaka babası ile bir iki simülatör ya da kokpit uçuşu gerçekleştirmiştir. Bu yüzden olaya daha vakıflar. Nasıl ki zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmek bir şans ise,pilot olacak kişinin babasınında pilot olması güzel bir şans. Merak etmeyin,hepsi aynı sınav ve kontrollerden geçip aynı parayı ödüyorlar…

    Cevapla
  8. 8 sene önce

    Dregerli arkadaslar, evet torpil hayatimizin her kademesine ne yazikki yerlesti ama havacilik camiasinin icinde hic ama hic torpili olmadan tamamen anlinin teri ile bu meslegi yapan arkadaslarimiz da var. Bu yazi torpil bulun pilot olursunuz yazisi degil. Aksine bu meslege heves edip pilot olmak isteyenlere yol gosteren bir yazi olmus. Ve bence guzel de olmus. Daha dogru duxgun ingilizce bilmedren veya liseyi bitirir bitirmez pilot olacagim diye babalarini borca harca sokan cok kisi var. Pilotluk hem maddi hem manevi guc isteyen bir yolculuk. Bu yaziyi okuyanlar belki bunu anlarlar da nasil bir yola ciktiklari yonusunda biraz daha arastirma yaparlar

    Cevapla
  9. 8 sene önce

    teşekkür ederiz bilgilendirmeleriniz için Sefa Başkan

    Cevapla
  10. 8 sene önce

    Ellerinize sağlık Sefa Bey dostum.

    Cevapla
  11. 8 sene önce

    Merhaba, bir konuyu anlamadım. Yukarıda bahsettiğiniz şey yolcu uçağı pilotluğu için mi? Mesela ben kendi uçağımı alabilecek güçteyim ve kendi uçağımın pilotluğunu yapmak istiyorum. Yine üniversite mezuniyeti gibi şartlar gereklimidir?

    Cevapla
    • 8 sene önce

      Bu durumda lise mezuniyeti kafi olacaktir. Ancak ulkemizdeki mevzuati iyi arastirmanizi ucak almanin ve isletmenin zorluklarini iyi arastirmanizi tavsiye ederim

      Cevapla
  12. 8 sene önce

    Sefa bey ben torpilli işe giripde devam eden hatta iq su düşük Adamın dahi bu işi 2 senede olsa öğrenebildiğini ve uçağı kullandığını biliyorum.torpisilsizlere en ufak hatada sen bu işi yapamıyorsun diyorlar, torpilli adamada büyük hata dahi yapsa oğlum bunlar normal doğaldır diyip devam ettirdiklerini biliyorum. Yani işi rayına oturtmuşlar..

    Cevapla
  13. Sefa Bey gerçekten pilotlukta torpil olayı var mı

    Cevapla
  14. 8 sene önce

    Tamamda Sefa bey asıl önemli konudan bahsetmemişsiniz tanıdık, dayı , cpt baba ve torpil ? Bunlar olunca en yetersiz Ada’m bile pilot oluyor bunu bilmiyormuşsunuz

    Cevapla
    • Yazar 8 sene önce

      Tabii ki yakından biliyorum.Ancak kalkıp ta mutlaka torpil bulun diyemem ki. Bilhassa bu meslekte torpil olayına çok karşıyım. Aslına bakacak olursanız torpilli ve yeteneği olmadan bu mesleğe başlayanlar bir gün açığa çıkacak ve istenmeyen pilot haline gelecektir. Bazıları mesleki açıdan ilerlerken diğeri hep sıradan kenarda köşede kalacaktır. Söyledikleriniz veya ima ettiğiniz kişiler bence pilot değildir. Yarın öbür gün pilot açığı azaldığında bakın bakalım kimler açıkta kalacak? Bu Meslek uzun soluklu bir maraton. Nefesi yeten bitiriyor. Nefes ten kastımı anlamışsınızdır.

      Cevapla
    • 8 sene önce

      Torpil rumuzlu arkadaş doğru söylüyorsun.Kendi imkanlarıyla pilot olanları tenzih ederim.Bir tanıdığın(Kendisi kaptan)oğlu şimdi pilotluk yapıyor.Valla ne diyeyim 5-6 ay önce bildiğiniz havayolu şirketinin sınavına giren biriyle konuşmuştum.80 pilot yetiştirilecek sınava giren 96000 kişiymiş.vaybe o dediğim kaptanın oğlu anlı şanlı üniversiteleri bitirmiş olsa derim torpilsiz girmiş derim ama adı bile duyulmamış bir üniversite.O kadar iyi eğitimlilerin çoğu giremiyorda bu nasıl giriyor demiştim.

      Cevapla
  15. 8 sene önce

    Teşekkürler Sefa bey

    Cevapla