featured

Pilot açığı devam ediyor

Pilot açığı devam ediyor
Uludere olayı ve zorunlu hizmet süresinin 10 yıla çekilmesi sonrası birçok personelini kaybeden Türk Hava Kuvvetleri’nden FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle 44’ü uçak teknisyeni astsubay ile çoğu savaş pilotu 213 subayın ilişiği kesildi. Silahlı Kuvvetlerin envanterinde 300 kadar F-16 ve F-4 savaş uçağının bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, muharip uçaklar için 600 kadar pilotun kuvvette görev yapması gerektiğine dikkat çekti. FETÖ/PDY darbe girişiminden sonra ihraç edilen 213 pilot subaydan 150 kadarının muharip uçak pilotu olduğunu kaydeden uzmanlar, F-16 ve F-4’ler için istihdam oranının bir uçağa bir pilota kadar indiğini belirtti.
 
1-sandalye-icin-1-pilot-7422653
Pilotların görev yapacakları uçağın askeri terminolojide ‘sandalye’ olarak tanımlandığını belirten ve hava savunma uçaklarında ideal rakamın 1 sandalye için 3 pilotun hazır bulunması olduğunu kaydeden Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hava bombardıman uçaklarında ise 1 sandalye için 2 pilotun hazırda olması gerekir. Gece görüş kabiliyeti olan uçaklarda ilk zamanlarda 1 sandalye için 3 pilot denildi. Bu rakam sonra 1 sandalye 2 pilot olarak belirlendi. Hava Kuvvetleri’nde ortalama olarak 1 sandalye için 2 pilotun hazır halde bulunması ideal rakamdır. Son olayları da göz önüne aldığımızda 1 sandalyeye 1 pilot durumu ortaya çıkmıştır. Barış zamanında 1’e 1 oranı minumum ancak yeterli sayılabilir.”
“Balyoz, Ergenekon gibi kumpas davalarında Hava Kuvvetleri yönetim kadrosuna darbe vuruldu.Askeri Casusluk Kumpası’nda ise orta kademe darbe aldı. Mecburi hizmet süresinin 10 yıla düşürüldüğü dönem her yıl yaklaşık 130-140 pilot Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı” diyen Karataş, muharip pilotun yetişmesinin 8 yıl pişmesinin de okul sonrası 10 yıl zaman aldığına dikkat çekti.
20 yıllık gelecek heba oldu
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise şunları söyledi: “Bir savaş pilotu askeri liseden sonra, 5 yılı Harp Okulu, 3 yılı Uçuş Okulu olmak üzere 8 yılda yetişir.”
“Yetişmiş F-16 pilotunun zihinsel ve fiziksel sınırları bellidir” diyen Karakuş, şöyle devam etti: “Jet pilotları savaş durumunda ilk bir hafta günde 3 kez, 7 gün sonrasında ise 1 kez uçabilir. Nasıl ki bir futbolcu günde 3 maça çıkamazsa, savaş pilotları da sürekli havada kalamaz.” Atatürkçü, vatansever kıdemli generallere kumpas kuran FETÖ/PDY mensuplarının ceza alanların yerlerine sızdığını kaydeden Karakaş, “Tüm bunların sonunda Hava Kuvvetleri’nin 20 yıllık geleceği heba edildi” diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir