featured

Kıran Kırana…

Sivil havacılığımız tüm altyapı eksikliklerine rağmen doludizgin gidiyor. THY den başka en az 15 Havayolu şirketimizin kıran kırana yarıştığı sektörümüzdeki gelişmeler ve rekabetler nedeniyle bu yaz tarifesinde bazı şirketlerimizin yara alabilme ihtimalleri yüksek gözüküyor.
Şöyle ki, Özel havayollarını kendisine muhatap almadığını ve onlarla rekabete girmediğini bastıra, bastıra beyan eden THY bile, düne kadar burnuna tutmadığı Sabiha Gökçeni kucaklamış ve PEGASUS la rekabete başlamıştır.
Yine, Düne kadar İzmir çıkışlı yurt içi sefer yapmayan THY, ortak olduğu Sun Ekspresle, daha kurulma aşamasında olan İZAİR i vurma planları içerisinde olduğunu göstermiştir.
Bu kadar fazla şirket sanırım bu yaz sonunda yerini stratejisini, Vizyonunu ve Finansını iyi değerlendirmiş Halk tabiri ile ayağını yorganına göre uzatmış şirketlere veya mantık evliliklerine bırakacak görünüyor.
Dünyadaki siyasi gelişmelerden en çok ve en kolay etkilenen sektörlerin başında Turizm gelir. Turizmde direk olarak Havacılık sektörüne endeksli olduğundan her hangi bir kriz durumunda ayakta kalmak zorlaşmaktadır. Bu olumsuz koşullardan en az etkilenmek için yapılacak bir dizi tedbir paketleri vardır. Mesela,Kriz durumuna karşı her şirketin bir B planı olması gerekiyor. İstenmeyen bir kriz durumunda çok uçağı olanın bu krizde daha çok zorlanacağı düşünüldüğünde Uçak almayı bir başarı olarak görenlerin bir daha dikkatlice düşünmeleri gerekir.
Dün, THY nin eski Genel Müdürü Sayın Bolayırlı ile bir sohbetim oldu. Kendisine şirketi ile ilgili düşüncelerini ve Uçak, Otobüs rekabetinden ne kadar etkilendiğini sorduğumda bana verdiği cevap: VARAN müşterisi fiyatlarımız 200 milyon bile olsa bizi tercih etmeye devam eder olmuştur. Sayın Bolayırlı nın bu sözü beni, bundan yaklaşık 4–5 sene önceye götürdü. Ve THY ninde bir zamanlar fiyat ne olursa olsun tercihimde değişiklik yapmam diyen müşterilerinin olduğunu hatırlattı.
Yani, tercihlerini fiyat ne olursa olsun hep THY den yana kullanırlardı. Şimdi kim ucuza uçuyorsa veya sefer saatleri kendilerine göre hangisi uygunsa, Halkımız onla seyahat etmeyi tercih ediyor. Buradan çıkartılacak sonuç, ya THY nin eski kalitesini kaybettiği, ya da Özel havayollarımızın aynı kalitede hizmet sunması şeklinden başka türlü olabilir mi bilemiyorum. Kısaca, artık THY nin kendine özgü özel müşterisi gittikçe azalmakta olduğu bir gerçektir..
THY bu rekabette yıllık 450 milyon dolara ulaşmış personel ve 500 milyon doları geçmiş yakıt masraflarıyla İç hatlarda bence zararına uçmaktadır. Ve hala, 9–19 YTL ye bilet satmaya gücümüz var ama mantıklı olmadığından satmıyoruz diyecek kadarda uçuk ifadeler kullanmaktalar dır.( kime güveniyorlarsa)
3 milyar dolar ciro yapıyorum diyen bir şirketin açıkladığı 103 milyon dolar kar yetersizdir.( karlılığı ne şekilde gösterdikleri önemli) Bu kar sanırım İşletme gelirlerinden kaynaklanmamıştır. Üstelik bu kar Başbakanlık Denetleme kurulundan hala geçmemiş Kendi atadıkları serbest denetçi tarafından hesaplanmıştır(!).
Sonuç olarak, herhangi bir şekilde sektörde yaşanabilecek yavaşlama öncelikle çok uçağı olanı etkileyecektir. Son günlerde Basında yer alan Danışıklı Dövüş şeklinde yapılan Gövde gösterilerinde THY nin Global bir Partner aradığını okumuşsunuzdur. THY nin 2006 yılında ne yapmak istediğini,‘GÖRÜCÜYE ÇIKAN KIZIMIZ THY’. Başlığıyla yazmıştım.( yazı arşivimden okuyabilirsiniz) yalnız bir yerde hata yapmışım, ben 15 milyon dolarlık Reklâm kampanyasının Yurt dışında kullanılacağını düşünmüştüm.
Yanılmışım, Yönetim bu 15 milyon doları Başarılı olduğunu Hükümete ve Kamuoyuna anlatabilmek ve Potansiyel Müşterilerinin ağızlarını sulandırma adına tüm yerli TV kanallarında Reklâm karşılığında Beyanat özgürlüğü alarak harcamaya başladı.
Atalarımız, ‘Büyük lokma yut büyük laf etme’ demiş. 500 milyon dolar sadece Teknikten kar beklerken 103 milyon doları zar, zor Resmi olmayan Envanter oyunlarıyla bulup başarılıyım demek ne derece tatmin edicidir.
İşletmeden kaynaklanan kar önemlidir. Açıklanan bu rakam eğer işletmeden kaynaklanan karlılık ise (ki, sanmıyorum) yinede, Dünya Devi olacağım diye böbürlenerek ikinci ligden bir takıma karşı fark için sahaya çıkıp zar zor 1 puan alan takımın ben başarılıyım demesine benziyor. Buda gösterilen hedefe göre başarısız olduklarının ispatı tabiî ki.
Buradan tüm TV kanallarına Seslenmek istiyorum. Gelin, THY nin kendi tabirleriyle EHİL(!) olan yönetimine açık davet yollayın. Email ve Telefon bağlantılarına açık olarak bir Havacılık programı düzenleyin Halkımız Milli Havayolumuzun nasıl idare edildiğine kendisi karar versin. Bu, HODRİ MEYDAN ı Görebilecekler mi beraber görelim.
Saygılarımla.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir