featured

İZİNSİZ DRONE DAVASI SONUÇLANDI

Atatürk Havalimanı üzerinde izinsiz insansız hava aracı drone uçurarak görüntü çektiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Aspet Manukyan (28) hava trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçunun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraat etti.
Bakırköy Adalet Sarayı’nda bulunan 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Aspet Manukyan hazır bulundu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü ise duruşmada Melek Kılınç Konuk temsil etti.
Avukat Konuk, “Sanık tarafından uçuş emniyeti ve güvenliği tehlikeye düşürülecek şekilde izinsiz uçuşa yasak alanda drone uçurulmak suretiyle isnad edilen hava trafiğinin tehlikeye düşürülme suçu işlenmiş olduğundan cezalandırılmasına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Sanık Manukyan da “Benim drone’ yi uçurduğum tarihte insansız hava aracı kapsamında değildi, akıllı oyuncak statüsündeydi. Kullandığım alet kalkış ağırlığı itibariyle 1 kilgram civarındaydı. 15 mil/sn hıza ulaşabiliyordu. Benim droneyi uçurduğum yer Atatürk Hava Limanı ‘nın üstü ve uçak iniş kalkış koridorlarının üstü değildi. Bilerek hava trafiği güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde uçuş yaptırmadım. Bu sebeplerle beraatime karar verilmesini istiyorum” diye konuştu.
Mahkeme, sanık Aspet Manukyan’ın , hava trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçunun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine karar verdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü avukatları, gelen bir ihbar üzerine 2015 yılında Aspet Manukyan’ın Atatürk Havalimanı’nda insansız hava aracı ile çektiği 12 dakikalık görüntüyü sosyal paylaşım sitesi Youtube’a koyduğu ve uçuş emniyetini tehlikeye soktuğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan savcılık iddianame hazırladı. İddianamede, şüpheli Aspet Manukyan’ın, izinsiz olarak Atatürk Havalimanı üzerinde drone uçurarak havalimanı sahasını izinsiz olarak işgal ettiği belirtildi. Şüpheli Manukyan’ın bu eylemiyle sivil havacılık kurallarınıda ihlal ettiği belirtilen iddianamede, “Bu durumun havalimanında inen ve kalkan uçaklar yönünden tehlike oluşturduğu ifade edildi. Manukyan’ın ‘Trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ suçundan 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir