featured

Isparta'daki Uçak Kazasında Şok Gelişme

Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy, Isparta’da 57 kişinin ölümü ile sonuçlanan kazanın nedenini açıkladı. Uçağı kiraladıkları firma Afrikada’ki uçağı uçuştan çekmemek için Isparta’da uçağın düşmesine neden oldu.

Isparta’da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin davanın temyiz duruşması, Yargıtay 12. Ceza Dairesinde yapıldı. Yargıtay Konferans Salonu’ndaki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile kazada hayatını kaybeden bazı yolcuların yakınları katıldı. Duruşmada, davada beraat eden Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy’a da söz verildi. Ersoy, sanık olarak yargılandıklarını ancak mağdur olduklarını söyledi. Yere yakınlık uyarı cihazının (EPWGS) arızalı olmasının uçuşa engel olmadığını ancak bunun kazaya engel olan bir cihaz olduğunu ifade eden Ersoy, “Kaza tartışmasız pilotların yanlış koordinat girmesi sonucu oluşmuştur. Ancak eğer tehlikeli yaklaşma erken uyarı sistemi aleti çalışsaydı pilotlar birkaç saniye daha önce farkına varabileceklerdi ve o tepeyi aşabileceklerdi” dedi.
Söz konusu cihazın üretici firmaya gönderildiğini ve firmanın  hazırladığı raporda cihazın hangi işlemlerden geçtiğinin gösterildiğini aktaran Ersoy, buna göre, cihazın Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık A.Ş.’nin başka bir  uçağındayken 15 Kasım 2007’de Afrika’da arıza yaptığını söyledi.
Afrika uçağını seferden çekmemek için
Şirketin, Afrika’daki uçağını uçuştan çekmemek için arızalı cihazı 25  Kasım 2007’de Isparta’da kaza yapan uçağın sağlam cihazıyla değiştirdiğini ve bu işlemin kayda alınmadığını iddia eden Ersoy, aletin hangi tarihte hangi uçağa takıldığını kaydettiğini ve bunun üretici firma tarafından ortaya çıkarıldığını bildirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetimlerine bakarak uçağı kiraladıklarını, denetimlerde cihazın arızasız olduğunun belirlendiğini söyleyen Ersoy, kiralamaya ilişkin anlaşmaları şirketin hissedarı Yavuz Çizmeci ile yaptıklarını söyledi.
ŞİRKET ‘UÇURMAYIN’ DEDİ
SANIK Yavuz Çizmeci’nin avukatı Orhan Tepedelenlioğlu, Ali Murat Ersoy’a yere yakınlık uyarı cihazının tamamen arızalı olup olmadığını sordu. Ersoy, firmanın raporunda cihazın arızalı olduğunun belirtildiğini ve uçuşa çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi.Tepedelenlioğlu, cihazın sadece ses uyarı sisteminin arızalı olduğunu,  görüntü uyarı sisteminin çalıştığını ancak pilotların bu ekranı kapatmaları nedeniyle bundan faydalanamadığını kaydetti. Bazı mağdur yakınlarını da dinleyen heyet, duruşmayı karar için 11 Mart 2016’ya bıraktı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir