featured

İki rakam arasındaki bir nokta ve kaza

Mısır Havayolları Kazası’nın Hatırlattıkları
National Geographic Kanalı; ” Kaza Raporu” belgeselini yayınlarken, Mısır uçağının düştüğü haberini alt yazı ile duyurdu.
Belgeseldeki kaza neydi? Air Inter’in 148 sefer sayılı uçuşu, Air France’ın bir yan kuruluşu olarak iç hat uçuşları yapan Air Inter firmasının 20 Ocak 1992 tarihinde Lyon- Saint-Exupéry Havalimanı’ndan Strasbourg Havalimanı’na gerçekleştirdiği uçuşta; Airbus A320  iniş esnasında düşmüş, 5’i ekip 87 kişi ölmüş ve 9 kişi yaralanmıştı.
 
a45fbd7d-fbc5-4544-aeb5-d655b16bd412
 
Kaza Nedeni:
Uçak Strsbourg Havalimanı'na gitmek üzere, Fransa'da Lyon Satolas Havalimanı’ndan 20 Ocak 1992 tarihinde kalkış yaptı. Uçuş, son yaklaşmaya kadar normaldi. Son yaklaşma esnasında pilotlar Christian Hecquet ve Joel Cherubin uçağa hatalı otopilot girişi yaptılar. 3.3 Derecelik bir yaklaşma açısı yerine dakikada 3300 feetlik bir alçalma hızı girdiler.
Aynı zamanda alçalma komutundan hemen önceki türbülans, otomatik pilotun uçakta acil durum olduğunu algılayıp uçağa neredeyse 5000 feet/dakika gibi bir alçalış oranına sebep oldu.
Düşüş sebebini araştıran ekip; gösterge panelindeki ilginç bir ayrıntıyı fark etmiş olmasa, daha pek çok A 320 kazası yaşanabilirdi.
Kulenin “3.3 iniş açısıyla sola dönün” talimatı pilotun hatası ile yanlış anlaşıldı.
Kumanda paneline 3.3 iniş hızı yerine “dakikada 3 bin 300 feet alçalma” komutunu ifade eden 33 sayısını girmişti. Böyle olunca uçak aniden sola doğru pike yapıp dağlara çakıldı.
İniş açısı ile alçalma hızı bu uçaklarda panelin aynı bölümünde dönüşümlü olarak gösteriliyordu.
3.3 yerine 33… İki rakam arasındaki bir “nokta” ve kaza.
Daha sonra; A 320 Airbus uçaklarının ilgili gösterge paneli değiştirildi ve yüzlerce yolcunun hayatı kurtulmuş oldu. Ama St. Odile Dağı’na çarpan uçakta 87 kişi hayatını kaybetmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 sene önce

    geçmiş olsun

    Cevapla