featured

Havacılıkta 8 Yıl Önce Bu Gün

2008 yılının Ocak ayının 17’sinde yani bugün, İngiltere’nin en büyük Havalimanı Heathrow’da bir yolcu uçağı acil iniş sırasında pistten çıktı ve ağır hasar aldı
İngiliz polisi, ülkenin en büyük havaalanı  Heathrow’da bir yolcu uçağının pistten çıkmasının “terörle ilgisi  olmadığını” açıkladı. Scotland Yard sözcüsü, kazanın terörle bağlantısını gösteren herhangi  bir şey bulunmadığını söyledi.
Havaalanı sözcüsü de, British Airways’e ait, Pekin’den gelen Boeing 777 tipi  yolcu uçağının alana acil iniş yaptığını, uçaktaki 136 yolcunun tahliye  edildiğini söyledi.
Bu arada ambulans servisi de kazada 3 kişinin hafif yaralandığını  açıkladı. Görgü tanıkları, acil iniş yaparken pistten çıkan uçağın etrafını  itfaiye araçlarının sararak köpük sıktığını, acil çıkış kapılarından  yolcuların tahliye edildiğini, uçağın kanatlarından birinin de ağır  hasar gördüğünü söyledi.
Steve Bell adlı bir görgü tanığı, uçağın inişte 90 derece döndüğünü,  tekerleklerinin açılmadığını anlattı. Bell, birkaç dakika içinde itfaiye  araçlarının olay yerine gelerek yolcuları tahliye ettiğini kaydetti.
Kaza tetkik ve araştırma çalışmaları sonunda; her 2 motorda meydana gelen arızadan dolayı, uçağın piste 300 mt. kala toprak-çim zemine düştüğü raporu açıklanmıştı. Kazada 47 kişi yaralanmıştı.
Fuel oil heat exchanger (fohe) sisteminde buzlanmadan dolayı tıkanıklık meydana geldiği, her 2 motora da yakıt gidemediği ve son yaklaşmada tepkilere cevap veremeyen motorların güçten düşmesi sonucu Boeing 777’nin tarlaya inmek zorunda kaldığı açıklaması yapılmıştı.
Heathrow’daki uçak kazası nedeniyle, Çin’e gitmek üzere Londra’dan  ayrılması beklenen İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın uçağı da kalkış  yapamamıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 8 sene önce

    b777 serisinin başlangıçtan bugüne kadar 3 (üç) uçak kırıma uğramıştır. Bunlardan bir tanesi yukarıdaki haberde bahsedilen BA uçağıdır, ve tamamen pert olması dışında ölümlü bir kaza da değildir!… Diğer iki kırım ise geçtiğimiz iki yıl üstüste Malezya Havayollarının yaşadığı ve maalesef tüm mürettebat ve yolcuların hayatlarını kaybettikleri MH370 (Hint Okyanusu üzerinde olduğu tahmin edilemeyen ancak bugüne kadar çok somut delillere ya da uçak enkazına ulaşılamayan “kayıp uçak”) ve MH17 (UKrayna üzerindeyken “kim vurduya giden” uçak…) kazalarıdır…

    Cevapla
    • 8 sene önce

      Üstadım Air Asiana’nın meşhur pilotlarının pert ettiği 777’yi de ekleyelim :)

      Cevapla