featured

HAVACILIK DERNEKLERİ REFERANDUMDA NE YAPACAK?

Değerli okurlar, ülkemiz doludizgin referanduma gidiyor. Hiçbirimizin “bana ne” deme lüksümüz yok. Anayasa değişiklikleri kabul edilirse hepimizin yaşamı etkilenecek. Bu nedenle herkesin boş zamanlarında konu ile ilgili yazılanları, çizilenleri okumasında fayda var. Tercihimiz ne yönde olursa olsun herkesin sandığa gitmesi gerekir. Sonuçta toplumsal bir sözleşme oylanacak. Bunlar bizim birey olarak yapacaklarımız… Siyasi partiler de şöyle ya da böyle renklerini belli ettiler. Medya da aynı şekilde… Şimdi sırada sivil toplum var… Siyasetin dışında toplumsal, mesleki, kültürel ve sosyal sorunlara ilgi duyanların ya da hak ve hukuklarını korumak için çalışanların veya belirli meslek mensuplarının bir araya geldiği kuruluşlar. Yani sendikalar, barolar, meslek odaları, dernekler, vakıflar… Toplumun tamamını ve ülkenin geleceğini etkileyen bir konuda en fazla söz hakkı da sivil topluma düşüyor. Çünkü, ülkenin vicdanıdır sivil toplum. Bir ülkede ne kadar çok sivil toplum örgütü varsa, ne kadar çok yurttaş bu kuruluşlara üye olur ise, demokrasi o kadar güçlü olur.
TATLIBAL OYUNUN RENGİNİ BELLİ ETTİ !
Peki bizim sivil havacılık sektöründe durum nasıl? Hava iş Sendikası Genel Başkanı kampanyayı “inceden” başlattı bile… Paylaştığı mesajlara bakarsanız Tatlıbal çoktan “Evet” cephesinde saf tutmuş ! İşin içine zorunluluk girdiği için yaklaşık 20.000 üyesi var Hava İş’in.  Mağdur olmayacaklarını, hak kaybına uğramayacaklarını bilseler acaba bu 20.000 üyeden kaçı kalır sendikada? Sendikadan sonra en büyük sivil toplum kuruluşları pilotlara ait. Aslına bakarsanız Pilotlar Vakfının(PİLVAK) üyelikteki gönüllülük  bakımından Sendikadan farkı yok. Bir çeşit sigorta çünkü…Lisans Kaybı sigortası olmasa kaç pilot üye olur acaba PİLVAK’a? Türkiye Havayolu Pilotları Derneği de aslında PİLVAK’ın yoluna girdi son aylarda ! Üyeliği neredeyse “zorunlu” hale getirdi. Çünkü üye olmazsanız sizi otoparktan atıyor. Bu konuda bir meslektaşımızın Airlinehaber’de yer alan “Bir pilotun TALPA isyanı” başlıklı yakarışı her şeyi anlatıyor aslında..
TALPA VE PİLVAK’IN SES GETİREN(!) İCRAATLARI
Son öğrendiğim rakamlara göre TALPA’nın üye sayısı 3.000 barajını geçmiş. PİLVAK ise 4.000 rakamına yaklaşmış. Ciddi sayılar bunlar. Hani gerçekten içinden çıktıkları toplumu temsil edebilseler, güven verebilseler  ses getirirler. Haksızlık da yapmayalım, bazı icraatları var ki,  ses getirmiyor değil !  TALPA her 26 Nisan’da gündeme geliyor mesela…  PİLVAK da Bayırbucak Türkmenlerine gıda ve giysi göndermişti geçen sene… Yardımlar ulaştı mı yerine acaba? Kısa Film yarışmasını da unutmayalım… Neyse geçelim… Başka hangi dernekler var sektörde? TALTA var, UTED var, TATCA var, TASSA var… Aslında en fazla potansiyeli olan dernek TASSA… Ülkemizde 15.000’den fazla kabin memuru var… Kaçı TASSA üyesi? Ben diyeyim 700, siz deyin 800… UTED deseniz hızla kan kaybediyor.
“KIYMAYIN AĞABEYLER,ÇOK GENCİM !”
Öyle veya böyle… Dernek dediğiniz bir kurumsal kimliği ve üyelerini temsil ediyor…Soma’da maden cinayeti işlendiğinde, terör saldırılarında yüzlerce yurttaşımız katledildiğinde maşallah hepsi açıklama kuyruğuna giriyor. Peki Devlet ile yurttaş arasındaki bir toplumsal sözleşmenin bazı maddeleri değişirken yani Anayasa değişikliği yapılırken hiç mi söyleyecek sözü olmaz bu sivil toplum kuruluşlarının? Şimdi itiraz edenler olacaktır, “efendim dernekler, vakıflar siyaset mi yapacak” ? Hayır kardeşim, bu siyaset değildir. Herkesin kendi geleceğini etkileyecek böylesi radikal bir değişiklikle ilgili söyleyecek sözü olmalıdır. Biz sıradan yurttaşların sözünü, fikrini geniş kitlelere duyurma imkanı yok. Ama sivil toplum kuruluşlarının var. İmkanları da var, paraları da var… Öyleyse çıkın deyin ki “Biz Pilotlar Derneği olarak, biz Kabin Memurları derneği olarak Evet diyoruz, Hayır diyoruz.” Fikrinizi söyleyin… 1980 öncesinden kalan bir karikatür gördüm geçenlerde. Elinde sopa olan bir grup genç bir üniversite öğrencisini sıkıştırmışlar… Başlarındaki kişi, duvar dibine sinmiş delikanlıya soruyor “Söyle lan, Dev-Genç misin, Ak Genç misin?” Çocuk korkuyla cevap veriyor: ”Kıymayın abiler, çok gencim.” (Not: Akgenç o dönemde Milli Selamet Partisinin gençlik örgütü Akıncı Gençliğin kısaltılmışıdır.)
EN İYİSİ HaVet Mİ DEMEK ?
İşte TALPA’sı da, TALTA’sı da, TASSA’sı da, UTED’i de, PİLVAK’ı da çıkıp açıklamalı…Yoksa duvar dibine sinmiş delikanlıdan farkınız kalmaz…Ya Havet dersiniz ya da “dokunmayın bize abiler, ne Evetçiyiz ne de Hayırcıyız. Otoparkçıyız. Sigortacıyız.” diye aman dilersiniz… Karar sizin… Sivi toplum kuruluşunda yöneticilik yapmak, apartman yöneticiliği yapmaya benzemez. Liderlik ister, mangal gibi yürek ister… Yoksa aradan sadece birkaç yıl geçince herkes sizi unutur. Gördüklerinde de “ya ben bu adamı bir yerden tanıyorum.” der geçerler… İz bırakmak başka birşeydir. Haydi bakalım baylar, bayanlar, çıkın, temsil ettiğiniz insanlar adına fikrinizi, tercihinizi açıklayın… Oyunuzun rengi ne olursa olsun, kamuoyu “helal olsun, medeni cesaret sahibi insanlarmış.” desin…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. 7 sene önce

    Arkadaşım, Türkiye ‘ye yeni geldin galiba. Aç TV ‘leri, gazeteleri, bak kaç tane STK temsilcisi göreceksin. Canhıraş biçimde tercihlerini savunuyorlar. Tüm üyelere sorma incisini nereden yumurtladın? Hangi sendika, dernek veya STK referandum öncesi referandum yapıp Üyelerine soruyor? Bak Çelik İş bile üyesine sormadan Teknik AŞ ile protokol Imzaladı. Yazıyı iyi oku. Adam diyorki bu siyaset işi değildir. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği, bir Asırlık cumhuriyetimiz sözkonusu…

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Yanlışa yanlışla cevap verilmez.
    Referandum da oylar gizli kullanılır, açık sayılır.
    Oyunu belli etmek bir amaçla hizmet ederken adlında hukuken oylamanın tarafsızlığını derimden yaralar.
    Dernekler ve vakıflar amaçları kanunla belirlenmiş sivil toplum örgütleridir. Öyle kafalarına göre taraf seçip belli edemezler. Ayrıca bir derneğin ille de böyle bir açıklama yapabilmesi için tüm üyelerinin desteğine ihtiyacı vardır. Tüm üyelerine sormadan siyah ya da beyaz seçimi yapamazlar. Sayın Rauf Eren bence siz bir dernekler ve vakıflar kanunu bir kez daha detaylı okuyun. Sonra referandum nasıl yapılır, YSK usulleri , yasakları nelerdir bir kez daha gözden geçirip sonra tekrar düşünün.
    Dernekleri ve vakıfları siyasi platforma çekmeye çalışmak, ya da iki tane hamasi yazı ile galeyana getirmek o kadar kolay değil.
    Dernekler de artık boş beleş gazlara gelerek güdülebilecek yapıda değiller.
    Saygılar sevgiler.

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Bir şey bilirim diyorsun ve yazara laf atıyorsun ama bence sen üfürmüşsün. Barolar birliği dernek statüsünde değil mi? Kalkıp görüş sunduğunda tüm üyeleri aynı görüşte mi? Yoksa barolar birliği dernekler ve vakıflar kanununu okumamış olabilir mi? YSK usullerini ve yasaklarını sizden iyi bildikleri kesin. Referandum un siyasetle ne ilgisi var. AKP milletvekillerinin kapalı oy açık tasnif sisteminde yapılan TBMM deki oylamada, göstere göstere açık oy kullandığı ve hiç bir ceza almadığını sanırım takip etmişsinizdir. Ekran karşısında benim oyum evet veya hayır diyenlere her hangi bir yaptırım uygulanıyor mu? Siyasi partilerde dernekler kanununa tabi ve oylama genel seçim değil referandumu içeriyor iken görüş belirtirken, ona oy verenlerin hepsinin görüşünü almışmıdır? Bu şekilde bir çok örnek verilebilir.

      Cevapla
  3. DATLIBAL KADAR OLAMADINIZ BE. YAZIKLAR OLSUN.

    Cevapla
  4. 7 sene önce

    maça sıkar. Hava İŞ genel kuruluna gidemeyen AYHAN ve orkestra arkadaşları mı HAYIR diyecek? Güldürmeyin beni.

    Cevapla
  5. 7 sene önce

    Referandum şüphesiz siyasi bir konu değil. Partiler üstü bir değişim isteği. Hangi parti sempatizanı olunursa olunsun çok farklı oylar kullanılacaktır. Tabii ki sivil toplum örgütünün bizim yönetim olarak görüşünü söyleyebilmesi gerekir. Çünkü sizin de buyurduğunuz üzere sivil toplum örgütleri üyelerin oyları ile gelmiş olup onları temsil etmektedirler. Mangal gibi yürek lazım ifadenize katılıyorum. Hukuken suç teşkil etmeyen bir görüşü,bugün için dile getirebilmek için bence mangaldan daha büyük yürek gerekir. Buda maalesef hiç bir derneğimizde yok. Kendi içlerinde aslan geçinenler işveren karşışında kuzu olmakta. Tüm dernek yönetimlerinde mangal yürekliler zaman içinde çıktı.Ancak mevcut durumda yoklar. Keşke hala yönetimde olsalardı…O zaman işveren bu kadar rahat at koşturamazdı. Şimdiki yönetimler kendilerine çalışıyor üyeleri ile hiç bağlantıları yok. Yönetim farklı üyeler farklı görüşlerde.

    Cevapla
  6. 7 sene önce

    Ne demişti Sayın Cumhurbaşkanımız? Bitaraf(tarafsız) olan bertaraf olur.

    Cevapla
  7. 7 sene önce

    Yahu sayın airlinehaber, Talpa ve PİLVAK en zengin dernekler.Şimdi siz çıkmış taraf olun diyorsunuz.Adamların düzenini bozuyorsunuz, dalgalarına taş atıyorsunuz.

    Cevapla
  8. 7 sene önce

    Toplum bunlara inanmıyor ki. Atatürk havalimanı saldırısından sonra Talpa öncülüğündeki anma toplantısında toplasan 30 kişi vardı.Bunlardan 10’u pilottu.Düşünsenize kendi Yönetim kurulu bile gelmemişti.

    Cevapla