featured

CAPE TOWN VE THY

İki senedir her hafta aralıksız yazdığım köşe yazıma bir günde olsa ara vermek zorunda kaldım. Ve 15 Ekim günü sabah seyahatten döner dönmez bu yazımı aceleyle yazmak zorunda kaldığım için kusura bakmayın. Bu arada Bayramı da içine alan bir Güney Afrika turuna çıkmıştım… THY’nin A-340 uçağıyla gerçekleştirdiğim bu seyahati size kısaca kendi çektiğim fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.
Bu haftaki yazımda, öncelikle Türkiye’den uzakta ve sektörü yakından takip edebilme şansımın olmaması nedeniyle biraz soft geçeceğim. Sizlere, THY’nin A-340’larda yeni uyguladığı, uçak içi eğlence sistemini ve bilhassa Business Class’taki koltukların yeni versiyonundan bahsetmek istiyorum.
THY, gerçekten Business Class’da rekabet edecekse bu koltuklar ve yeni eğlence sistemi şart gibi gözüküyor. Her ne kadar bu sistemin maliyeti ve gerekliliği tartıştıysak, her ne kadar uçağın ağırlığını artırıp full yolcu ve kargoyla bazı hatlarda zorlandığını iddia ettiysek de Business Class yolcusunun, bu konforu THY’nin rekabet ettiği diğer şirketlerde görüp isteyeceği kesin.
Uçakların bu yeni kabin konfigürasyonu ve eğlence sisteminin mükemmel olması, burada yolculuk yapacak yolcuların memnuniyeti anlamına gelmiyor. İnsan faktörü, sistem ve modernizasyon ne kadar mükemmel olursa olsun burada da birinci planda olduğunu hemen hissettiriyor. Biletini 2–3 kat fazla ödeyerek bu lükse ve konfora sahip olmak isteyen yolcu, satın aldığı konforun yanında kaliteli servis ve güler yüz istiyor.
Gördüğüm kadarıyla, THY’nin Business Class ikramı gerçekten üst düzeyde… Yemekler ve içecekler çok iyi seçilmiş. Fakat, kabin ekibinin çok çalışkan olmalarına karşın, sunuş tarzı tartışılır.
Yolcu eğlence sisteminde arızalar çok fazla olmakta.(Cape Town-İstanbul arasında oldu) Bu arıza durumunda yolcular bu uzun yolculukta bu sürprizden hiç hoşlanmıyor ve karşılarına çıkan kabin memurlarına hakarete kadar varan tartışma yaşıyorlar.
Kanımca, Business Class yolculuklarda, istenmeyen bu tür aksaklıkla karşılaşan yolculara, kendilerine bir dahaki uçuşlarını ekonomi fiyatıyla business class’ta yolculuk yapabilme imkânları sunulmalı. THY’nin bu şekilde özür dileme yolunu seçmesi, yolcunun bu istenmeyen durumdan dolayı kabin ekibiyle münakaşasını, hakarete kadar dayanan diyalogunu önleyecek ve şirketin yolcusuna verdiği değer açısından son derece olumlu olacaktır. Aksi takdirde rahat koltuk, kaliteli ve seçenekli ikram ile eğlence sisteminden faydalanmak için o yüksek ücreti ödeyen Business yolcu, verdiğinin karşılığını alamadığından öncelikle bu hırsını ekipten sonrada şirketten çıkarma yoluna gidecektir.
Bunun yanı sıra Cape Town’daki terminal hizmetlerinin, oranın yerel şirketince yapılmasında, yolcularla kontuar görevlileri arasında sorunlar yaşanıyor. Yolcunun THY’nin yolcusu olması ve yolcusunun sorununu çözmek için orada bulunan, THY’nin yerel Türk memurunun son derece acemiliği kendisini ikaz ettiğim halde herkesi şaşırtacak düzeyde seyretti. Bu yerel şirketin, kontuar hizmeti tam bir rezaletken bu son derece acemi THY’li bayan derhal eğitime alınmalı diye tavsiye ediyorum.
Cape-Town şehrine geldiğimizde ise tek kelimeyle mükemmel diyebilirim.
Buraya yolculuk yapmak isteyenler, çok ucuza bir seyahat imkânı sağlayabilirler. Doğa güzelliğini, şehircilikle bütünleyen bu turizm cenneti, bu mevsimde canlanıyor. Kasım ayından, şubata kadar tam yaz sezonu yaşanan bu şehir, sıcaklığına karşın hafif rüzgârıyla nemi alıp götürüyor. Tur almadan bireysel imkânlarıyla seyahat edecek kişilere rehberlik hizmeti bir Türk şirketi tarafından çok uygun şartlarda verilmekte. THY ekiplerine de, devamlı hizmet veren bu ekip, gerek Türk olmalarının lisan açısından avantajı, gerekse şehrin gezilecek yerlerini çok iyi bilmelerinden dolayı memnuniyet verici hizmet verebiliyorlar.
Gezilecek mükemmel yerler; Water Front adlı liman-restaurant ve eğlence merkezi her keseye uygun yemek ve eğlence sağlıyor.
Table Mountain (Masa Dağı) olağan üstü manzarasıyla muhteşem.
Ümit Burnu ve Feneri, mutlaka görülecek yerler arasında.
Fok adasındaki fokların görselliği gerçekten sizin beğeninizi alacak olan görüntüler.
Penguenlerin yaşadığı bölgeyi gezdiğinizde, genelde kutuplarda yaşadığı bilinen Penguenlerin, Afrika kıtasında değişik bir çeşidi ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Safari yapma imkânı bulamayanlar için, her çeşit Afrika hayvanı özel parklarda ve doğal ortamda görülebiliniyor.( Aslanlar, Timsah çiftliği, Devekuşu, Maymunlar)
THY’den pass bilet imkânı olanlar, isterlerse eşleri ile bu seyahati 3 güne sığdırabilirler ve ortalama 700 USD minimumda harcarlar. Vizeye gerek olmayan ve dünyanın görülecek yerleri arasında yer alan bu güzel şehirde mümkünse saat 21:00’dan sonra yürüyerek dolaşılmaması ve tenha yerlerde gezilmemesi tavsiye ediliyor.
İyi haftalar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir