featured

Airbus A380'nin geleceği tehlikede mi?

 

Airbus firması, A380 modeli için bekledikleri satış rakamına ulaşamadıklarını açıkladıkları şu sıralarda, şirket içinden gelen farklı açıklamalar ile A380’nin geleceği hakkında yeni tartışmaların doğmasına sebep oldu. Şirketin finans müdürü Harald Wilhelm, Aralık ayı başlarında hissedarlar ile yaptığı bir toplantıda, “A380’ni, 2018 yılına kadar daha tasarruflu motorlarla donatamazsak üretimini durduracağız” şeklinde açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın hemen ardından Airbus’un teknik bölümü açıklamayı kabul etmemiş ve hatta ertesi gün, Airbus Grubu’nun sivil uçaklar bölüm başkanı Fabrice Brégier; “ileride A380’nin hem daha ekonomik versiyonu NEO’yu,  hemde daha uzun ve yüksek yolcu kapasiteli XL versiyonunu üreteceğiz” diyerek finans müdürünü yalanlamıştı.

2007 yılında ilk müşterisine teslim edilen A380 modeli için toplam 318 sipariş bulunuyor. Bu rakam hem Airbus’un A380 için hedeflediği rakamın ancak dörtte biri kadar, hemde 318 adet siparişin 140 adeti sadece Emirates’e ait. Bu durum, A380’nin hayatta kalabilmesini büyük oranda tek bir Havayolu şirketine bağlı kılıyor. Nitekim de Emirates CEO’su Tim Clark, her fırsatta A380’nin daha ekonomik hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Airbus’u baskı altında bırakıyor.

Şu an için A380’nin geleceği hakkında kesinleşen birşey yok. Ancak Airbus Group CEO’su, Thomas Enders ise, “A380 için yapılacak modernize çalışmaları tüm Airbus Grubu’nun kârını negatif etkilemeyecekse kabul edilir” şeklinde açıklamasıyla A380’ni kritik bir zamanın beklediğinin işaretini vermiş oldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir