featured

3.HAVALİMANI'NIN ŞANTİYESİ ADETA TOPLAMA KAMPI GİBİ

3.HAVALİMANI’NIN ŞANTİYESİ ADETA TOPLAMA KAMPI GİBİ
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 16 binden fazla işçinin çalıştığı 3. havalimanı şantiyesinde anayasanın çalışma ile ilgili hükümlerinin ihlal edildiğini belirterek, “Şantiye toplama kampı gibi” dedi.
CHP’li Yarkadaş, “Başta işçilerin sigorta primleri olmak üzere, uzun çalışma saatleri, yemek molası, işçilerin konaklama yerleri ve sosyal alanları büyük sorun. Burada çalışan işçi, emekçi kardeşlerimizden oldukça yüksek oranda şikayet var. Arayanlar şantiye alanının toplama kampına dönüştüğünü ifade ediyorlar” şeklinde konuştu.
Anayasanın çalışma ile ilgili hükümlerini hatırlatan Yarkadaş, “Anayasada ‘Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır. Devlet, işçi-işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler alır” deniyor. Acil bir şekilde Bakanlık harekete geçerek diğer bakanlıklarla koordinasyon kurarak duruma müdahale etmelidir. Alanda uzun çalışma saatleri yüzünden birçok iş kazası meydana geldiğini biliyoruz. İşçilerin ve diğer teknik personelin sigorta primlerinin düşük gösterildiğini biliyoruz” dedi.
BAKANA MEKTUP YAZACAĞIM
Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na mektup yazacağını söyleyen Yarkadaş, şunları söyledi:
“Daha bir kaç gün önce İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ilk 8 aylık iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rakamlardan yılın ilk sekiz ayında en az bin 250 işçi yaşamını yitirdiğini görüyoruz. Bu işe bir dur demenin zamanı gelmedi mi artık? Müteahhitler para kazanacak diye işçinin, emekçinin hayatını yok sayamaz. Kanun çıkarmak kolay. Önemli olan o kanunu hayata, özellikle de çalışma hayatına oryante etmek. Eğer kanunlar kağıt üzerinde kalıyorsa, burada herkesin sorumluluk alarak yeni düzenlemeler için adım atması gerekir.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 sene önce

    İş Güvenliği Uzmanları parasını ne zaman bir havuzdan alır ve 1 aylık kurslarla gidip alınan sertifikalar ortadan kaldırılır o zaman çalışma hayatı adam olur. Devletin birçok şantiyesinde çalıştım hepsi içler acısı. Bu yazıyada harfi harfine katılıyorum, bir İSG Uzmanı olarak.

    Cevapla